Skip to content
Home > Your Health > Public Health > Health Improvement > Arts and Health > Health by Design

Health by Design

Acute Hospitals and Community Health Care

The key aims of this strand of work are to modernise services and improve health through innovative and cost-effective approaches to person-centred care and by providing leadership to enable delivery of art and therapeutic design strategies into new capital builds, green spaces and refurbishments and a programme of year-round exhibitions and performing arts.

Hospitals

Therapeutic Design and Art Strategies have been successfully delivered in new Acute Hospitals developments at:

New Stobhill Hospital

New Stobhill Ward Block including waiting room in the park, the New Neo Natal and Maternity Extension)

GROVE

The New Stobhill Hospital provides an attractive and welcoming environment for patients and visitors with light, airy public spaces, comfortable waiting areas and fresh, modern consulting rooms. It is located on the north side of the city, adjacent to Springburn Park.

Patients will not only benefit from modern new facilities. The way care is provided from the hospital has also changed for the better. Services have been redesigned around the needs of the patient to enhance the quality of care and speed up diagnosis and treatment.

The hospital will treat about 400,000 patients every year.

In addition to outpatient clinics, day surgery and diagnostic services, the hospital provides a number of specialist services such as cardiology, renal dialysis and gynaecology.

Concept

It is our understanding that art in a hospital should contribute to a healing environment.

The new hospital is set within an apparently random planting of silver birch trees. Open courtyards are planted with larch trees and surfaced with natural larch boarding. The theme of woodland light and shade is continued within the building by means of installed painting, video and poetic texts.

It is a grove of larch in a forest of birch.

The New Stobhill Hospital GROVE project has resulted in the installation of groups of works by five artists across the Hospital.
 
Thomas A Clark, poet and artist, working closely with Reiach & Hall Architects, wrote a number of short poems which have been installed throughout the Hospital.  In response to these poems four visual artists have created artworks. 

Kenneth Dingwall painted a series of abstract designs in the corners in surgical and endoscopy waiting areas, and placed a sequence of shapes above eye level in the Imaging Waiting Area. 

Olwen Shone, Andreas Karl Schulze and Thomas A Clark created a series of works within the main clinic waiting areas comprising 14 films of natural scenes installed on monitors and projectors and 130 small abstract compositions, juxtaposed with Clark’s poems. 

Donald Urquhart and Clark created a series of works entitled Six Landscapes in specialist clinic waiting areas.  Urquhart also created Alphabet, a series of drawings of indigenous trees which are also keys to the ancient Gaelic alphabet.  Urquhart worked with Reiach and Hall, Clark and Schulze to create the Sanctuary.  Urquhart had previously developed the award winning Sanctuary at Edinburgh Royal Infirmary

In parallel, and as a direct result of the work in the New Stobhill Hospital, a public art scheme has been developed for the adjacent entrance to Springburn Park.  Developed by Alec Finlay from work with staff and patients in the Hospital as well as with users of the Park, this extends the ideas embedded in the Hospital.

The aim has been to create another Waiting Area in the Park, encouraging walking (even short distances) as well as connecting the natural themes of the artworks in the hospital to the natural environment of the Park.

It has been implemented through a partnership between Glasgow City Council Land Services, Culture & Sport Glasgow and NHSGGC Endowments.

Team

Architects: Reiach & Hall Architects
Curator and Lead Artist: Thomas A Clark

Artists (some web sites are indicative rather than personal sites):
Kenneth Dingwall
Andreas Karl Schulze
Olwen Shone
Donald Urquhart

Project Manager: Chris Fremantle

Funders

Scottish Arts Council, NHSGGC Staff Lottery, NHSGGC Endowments, many Glasgow Faith Groups.

Key Dates

Project Completed Spring 2009

Awards

Prime Minister’s Better Public Building Award 2010
RIBA Stirling Prize 2010 Midlisted
Design & Health International Academy Awards Best International Project under 40,000 sqm 2010
RIBA Award 2010
Scottish Design Awards Best Public Building 2010 Commendation
Public Private Finance Awards Best Designed Project 2010
Civic Trust Awards 2010 Commendation
Glasgow Institute of Architects Awards Best Healthcare Building 2009
Building Better Healthcare Awards Best Designed Hospital 2009
Roses Design Awards Best of the Best 2009
Grand Prix Roses Design Awards Best Public Building 2009 Gold
RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland 2009 Finalist
Building Design Healthcare Architect of the Year 2009 Finalist

Links

Architecture & Design Scotland – Case Study 

New Victoria Hospital

The Hospital and the Park

The New Victoria Hospital is located on the Southside of Glasgow, near Queens Park.  It provides an attractive and welcoming environment for patients and visitors with light, airy public spaces, comfortable waiting areas and modern consulting rooms.

Patients will not only benefit from modern new facilities. The way care is provided from the hospital has also changed for the better.  Services have been redesigned around the needs of the patient to enhance the quality of care and speed up diagnosis and treatment. About 400,000 patients attend the hospital every year.

In addition to outpatient clinics, day surgery and diagnostic services, the hospital provides a number of specialist services such as cardiology and gynaecology.  There is also a new Minor Injuries Unit with its own dedicated entrance for rapid access to a highly skilled clinical team.

And for the first time, patients from south-east Glasgow, Rutherglen and Cambuslang requiring an MRI scan, renal dialysis or chemotherapy are able to get this locally at the New Victoria Hospital.

Concept

The New Victoria Art & Environment project has delivered permanently installed artworks by five artists, and an initial programme of residencies and projects within the Hospital.  The curatorial concept for the project focused on The Hospital and the Park, linking the new hospital with Queens Park.

Ally Wallace was appointed as Lead Artist.  He developed an integrated coloured glazing scheme working closely with HLM Architects, and also developed a number of wall paintings for the basement car parking area.

Ronnie Heeps worked closely with the Spiritual Care Committee to develop the Sanctuary in the New Victoria Hospital, drawing on the concept of ‘Squaring the Circle’.  The Friends of the Victoria worked with Glasgow Metropolitan College to commission furniture for the space.

A key part of the New Victoria Art & Environment project focused on Waiting Areas where Jacki Parry and Hanneline Visnes created works permanently installed in five locations.  Calum Stirling was commissioned to create the work, Sculpture Park, adjacent to the Hospital.

In addition HLM Architects developed the concept of a multimedia projector in the Atrium showing a range of artists’ film and video.  An initial work drawing on the New Victoria, the Victoria Infirmary, Queens Park and the local area has been created by Ronnie Heeps.

Team

Architects: HLM Architects
Curator: PACE
Lead Artist: Ally Wallace

Artists

Ronnie Heeps
Jacki Parry 
Calum Stirling
Hanneline Visnes

Project Manager: Chris Fremantle

Funders

Scottish Arts Council, NHSGGC Staff Lottery, NHSGGC Endowments, many Glasgow Faith Groups.

Key Dates

Completed: Spring 2009

Queen Elizabeth University Hospital Campus
Community Health Centres

Therapeutic Design and Art Strategies have been successfully delivered within new Community Health and Social Care Centres at:

Barrhead Health and Care Centre

The overarching vision demonstrated in the Barrhead Health and Care Centre Art Strategy recognises the benefits of art and creativity in the healthcare environment. As a result, the strategy delivers high quality artwork in parallel with a positive model of participation, creating opportunities for the local community to engage with the artists, impacting on the artist’s research and the final artwork for the centre.

Barrhead Health and Care Centre

Patricia Fleming Projects are delighted to announce: Barrhead Health and Care Centre wins Public Building of the Year 2012 at the Scottish Design Awards.

We would like to take this opportunity to congratulate Avanti Architects, Artists Iain Kettles, Susie Hunter, David Zérah, our clients NHS Greater Glasgow and Clyde, and East Renfrewshire Community Health and Care Partnership (CHCP).

We are very proud of the thought-provoking, sensitive and beautifully executed artwork created specifically for the Barrhead Health and Care Centre. The art in the centre acts as a conduit between people and ideas. It raises questions about the importance of wellbeing, design and location. External (above) and internal permanent sculpture by Iain Kettles and Susie Hunter create not only a marker for new public space in a busy main street, but also begins a dialogue about art and health out into the wider community. The photography of French artist David Zérah can be seen throughout the building. Thirty works were selected from thousands taken during a residency in the area. Based in Barrhead the series instigates an on-going conversation with the community, patients and staff about the space we share. As part of the art strategy a new collection of artworks was started which we hope will continue to grow. Works by leading Scottish contemporary artists Jacqueline Donachie, Katy Dove and new talents Mary Wintour and Lisa Ure.  Residents from across Barrhead and Neilston took part in a series of workshops exploring the project themes with Glasgow-based designer Anna Sheard.

The overarching vision demonstrated in the Barrhead Health and Care Centre Art Strategy recognises the benefits of art and creativity in the healthcare environment. As a result, the strategy delivers high quality artwork in parallel with a positive model of participation, creating opportunities for the local community to engage with the artists, impacting on the artist’s research and the final artwork for the centre.

The arts strategy was created with support from the Barrhead Arts Team. The aim is to put the new centre, health and wellbeing at the heart of the community and promote the imaginative role that artists can play in the creation of inspiring places.

http://www.scottishdesignawards.com/

Credits:

Barrhead Health and Care Centre Project Manager: NHS Greater Glasgow & Clyde
Architect: Avanti Architects Ltd
Main Contractor: Graham Construction
Civil & Structural and Mechanical & Electrical Engineer: Cundall
CDM Coordinator: Turner & Townsend
Quantity Surveyor: Cyril Sweett
Curator: Patricia Fleming Projects
Artists: Iain Kettles, Susie Hunter, David Zerah
Artwork Fabricator: Scott Associates
Landscape Consultant: Fiona Robertson

For images of the artworks, artists cv’s or further info contact

ruth@patriciaflemingprojects.co.uk

The West Centre

The West Centre is a new purpose built Centre for Children’s Community Health and Care.

The Centre offers a ‘one stop shop’ combination of services for children, young people and their families who are affected by a wide range of difficulties such as developmental, emotional, behavioural and mental health problems, communication difficulties, Autistic Spectrum Disorders, Physical Disabilities and Neurological Disabilities.

The Centre supports a whole new way of integrated working for those providing services with social workers, community child health staff, educational psychologists, mental health professionals and more, all having bases within the building and working together.

The Centre also provides services to patients and clients not only from West Glasgow but also East Dunbartonshire and West Dunbartonshire. The Centre also features integrated art and design features throughout the building, both inside and out.

The West Centre by Anderson Bell Christie

Concept

The integral art and architecture programme was introduced into the final design process, and developed in collaboration between a Lead Artist, Architect and an arts support team drawn from Centre staff.

The final programme was designed to offer an aesthetic logic running throughout the building, respecting and engaging its users. The aim was for a definite sense of uniqueness and place, with a light touch, but rewarding repeated visits with layered meanings and discoveries: more elements to search out and find familiar details to return to.

The artworks tread a delicate path with care and respect, aiming to reconcile a high standard of professionalism with the often conflicting demands of different ages and abilities of children and adults. The outcomes offer a sense of childlike wonder and engagement without ever being patronising or childish.

Funders

The artworks programme was made possible with a grant of £250,000 from the Yorkhill Children’s Foundation

Awards

The West Centre has picked up the Glasgow Institute of Architects Design Award (Healthcare), and was also short listed for the highly prestigious Royal Incorporation of Architects in Scotland – Doolan Award.

Key Dates

July 2008 – appointment of Lead Artist
November 2008 – start of building work on site
June 2010 – completion of building and artworks programme

Team

Linda Mallett, lead artist and curator
Tassy Thompson, external artworks
Tim Taylor, internal niche artworks
Graven Images, design and graphics
Anderson Bell Christie, architects

Links

Architecture & Design Scotland – Case Study
Atrium Screen by Graven Images
Cloud by Tim Taylor
Fence by Tassy Thompson
Floor niche by Tim Taylor
Flying Saucers by Tim Taylor
Harp by Tim Taylor
Interactive Ship niche by Tim Taylor
Peephole view by Tim Taylor
Reception desk by Tim Taylor
Totem by Tim Taylor

The Vale Centre for Health and Care

Location

The site is located on the A82, the main road from Glasgow to Loch Lomond and is adjacent to the Vale of Leven Hospital.

The VHCC, currently under construction is designed to be a state-of-the-art community health and care facility within which will be based a variety of key services including General Practices; General Dental Practice; Dietetics; Podiatry; Speech and Language Therapy; Primary Care Mental Health; Physiotherapy and Community Dental Services. It will also provide a local base for district nursing, health visiting, prescribing support as well as teaching and studying facilities.

VHCC users will be from a wide catchment area, encompassing both urban and rural communities.

Framework

Two workshops were held, bringing together four creative thinkers with members of the VHCC Art and Design Strategy Group, as part of the initial research. The following concepts were investigated and will inform each of the therapeutic art and design commissions:

The journey;

Thresholds, welcome and departure;
Interaction in public spaces;
Relationships between the built environment and the rural environment.
The aim for each commission is to deliver specified projects to support the patient experience and the working day for staff through reference to the local natural environment by bringing the outside into the Centre and by leading the gaze beyond the walls of the building into the wider landscape.

Therapeutic Art and Design at the Vale of Leven Centre for Health and Care

Unique artworks made by four of Scotland’s leading artists commissioned to reflect the local natural environment are permanently installed in the building and grounds of an inspirational new health and care centre for the Vale of Leven West Dunbartonshire

By focusing on the surrounding locality each artist tells a different story about people and place through a range of media including textiles, painting, photography and wood.

Working with staff and the community, each artist has produced integrated artworks designed to support orientation, to bring the outside into the building and to promote a sense of wellbeing for patients, visitors and staff.

Artist Jephson Robb was tasked to create seating from the trees felled on site during the building process, to be situated in the atrium and at the two approaches to the building. Five sculptural benches are now permanently in place offering both resting points and beautiful objects to enjoy which work in harmony with the design of the new building itself.

Scotland’s foremost environmental artists Dalziel and Scullion have made four beautiful light emitting artworks which explore the wild and cultivated plants growing on allotments in the patient catchment area, bringing a sense of the domestic into the healthcare environment.

Donald Urquhart developed two works which focused on the near and far. The first piece was influenced by the pot shards found on the site during the excavation process for the new building. Dating back to the Bronze Age their beautiful geometric markings informed the design for the manifestation for the gym window, offering privacy for staff and patients in the gym yet allowing views out whilst letting plenty of light in.
The second work was inspired by the stunning mountain scenery so close to the Vale of Leven and designed to integrate seamlessly into the new building. Painted as a modernist pixilated frieze around the first floor of the atrium are colours capturing the soft autumn and winter beauty of the Loch Lomond and the Trossacks, offering a contrast to the close up detail of the allotment images by Dalziel and Scullion.

Textile artist Deirdre Nelson worked with pupils at the Vale of Leven academy to research the history of the area within living memory and create artworks from the gathered stories which were incorporated into a design printed onto healthcare curtains for the couches in the GP consulting rooms.

The design and build of the Centre was commissioned by West Dumbartonshire Community Health and Care Partnership and managed by NHS Greater Clyde and Glasgow. The Therapeutic Art and Design strategy was managed and delivered by Wide Open.

West Dumbartonshire Community Health and Care Partnership would like to thank the dedicated involvement of the staff and pupils at the Vale of Leven Academy, the patient focus groups and NHS staff, without whom his project would not have been possible.